Oman talouden budjetoimisella on suuri merkitys oman kokonaistalouden kannalta. Talousbudjetti kertoo, mistä ja kuinka paljon rahaa tulee ja mihin, milloin ja kuinka paljon sitä kuluu. Oman talouden seuraaminen on budjetin avulla paljon helpompaa kuin ilman ja sitä käyttämällä oppii myös paljon omista kulutustottumuksistaan. Budjetin avulla voi oppia myös pois omista huonoista tavoistaan kuluttaa liikaa johonkin menoerään.
Talouden budjetoimisessa on monia hyviä puolia. Sen avulla voi muun muassa suunnitella pitkän tähtäimen hankintoja ja säästämistä.
Kuinka budjetti laaditaan?
Budjetin voi laatia niin perinteistä kynää ja paperia käyttäen kuin tietokoneellakin. Tärkeintä on kuitenkin se, että kaikki tulot ja menot merkitään tarkasti ja huolellisesti. Erityisesti joidenkin menoerien unohtaminen budjetista saattaa vääristää sitä paljonkin. Huolellisuus on siis avainsana, kun budjettia laaditaan. Varsinaisia budjetteja on monenlaisia, mutta tärkeintä niiden luomisessa on se, että se on helposti ymmärrettävissä, luettavissa ja tietenkin saatavilla aina kun sitä tarvitsee. Kannattaakin aloittaa budjetin laatiminen kynän ja paperin avulla ja siirtää tiedot tietokoneelle myöhemmin.
Ensimmäisen budjetin laatiminen vie aikaa, mutta homma helpottuu mitä enemmän sitä tekee. Kannattaa ottaa myös puoliso tekemään budjettia yhdessä, jolloin voitte rakentaa koko perhettä koskevan budjetin, jonka avulla on helpompaa suunnitella kokonaistaloutta.
Budjetin laatiminen askel askelelta:
- Aloita tuloista
Listaa palkkasi ja muut kuukausikohtaiset tulosi. Kuukausipalkkaiselle työntekijälle tämä on toki helpompaa kuin vaikkapa freelancerina työskentelevälle. Muista olla realistinen ja listata tulot totuuden mukaisesti. Muista myös muut mahdolliset tulot joita saat kuukausittain, kuten vaikkapa lapsilisä. - Jatka menoihin
Listaa kaikki menosi, niin kuukausittaiset kuin harvemminkin kohdalle osuvat. Tähän voit käyttää apuna vaikkapa tiliotteita tai verkkopankin menoerittelyä. Listaa menot kategorioittain, esimerkiksi automenoihin, asuntomenoihin, ruokaan jne. Älä unohda pieniäkään kuluja, jotta budjettiin ei tulisi virheitä. Oletko esimerkiksi syönyt joka viikko useamman lounaan ulkona? Tai käynyt pubikierroksella joka perjantai täiden jälkeen? Näistä ja monista muista pienistä menoista voi koostua suuriakin eriä, ja niiden unohtaminen voi kostautua myöhemmin budjetissa. - Organisoi ja suunnittele
Nyt on aika suunnitella menosi vastaamaan tulojasi ja niin, että säästöönkin jäisi jonkin verran vararahastoa. Onko menoja joinakin kuukausina enemmän kuin toisina? Jos näyttää siltä, että on, selvitä, voitko muuttaa laskujen maksua vuosineljänneksittäin maksettavista kuukausittain maksettaviksi. Vai voisitko säästää kuukausittain tietyn summan näitä harvemmin maksettavia laskuja varten. - Päivitä budjettia
Käytä joka kuukausi aikaa budjetin päivittämiseen. Merkitse maksetut laskut ja menoerät, jotta pysyt ajan tasalla.
Vinkkejä budjetin käyttöön:
- Päätä tavoite budjetillesi
- Käy läpi kiinteät kulusi; voisitko kilpailuttaa puhelinoperaattoreita tai vaikkapa sähköyhtiöitä?
- Vältä turhia lainoja. Vaikka asuntolaina ja autolaina voivatkin olla tarpeellisia, kannattaa monenlaisia kulutusluottoja ja lainoja välttää, sillä niistä voi pidemmän päälle koitua suuriakin kulueriä.
- Lisää säästämiseen menevä summa budjettiin, jolloin siihenkin on aina varattu rahaa.