Veroilmoitus, tuo ikuisten painajaisten aiheuttaja tai toisaalta helpotuksen tuoja. Jos tuloja, lainoja ja muuta verotukseen vaikuttavaa rahaliikennettä on paljon – tai on kenties yksityisyrittäjä – saattaa veroilmoituksen täyttäminen täyttää lähinnä kauhunsekaisilla tunteilla. Mutta on veroilmoituksessa ja verotuksessa paljon hyvääkin, eivätkä veroasiat välttämättä lopulta ole edes niin kauhean vaikeita, jos ne pitää takaraivossa ainakin hiukan ympäri vuoden.
Jos verotusta ja erityisesti verotettavan tulon ilmoittamista tarkastellaan Matti tai Maija Meikäläisen näkökulmasta, on yksi suuri osa tätä operaatiota tietenkin ansiotulon ilmoittaminen. Mutta mitä tuloja ansiotuloiksi sitten oikeastaan luetaan? On selvää, että mukana on päivätyöstä saatu palkka, mutta entä muunlaiset tulot? Ja milloin nämä tulot sitten oikein tulisi ilmoittaa?
Jos se ei ole pääomatuloa, se on ansiotuloa
Ansiotulo on melko tyhjentävästi määritelty laissakin kaikeksi muuksi tuloksi, jota ei lasketa pääomatuloksi. Jos kuitenkin palataan Meikäläisten saappaisiin ja tutkaillaan asiaa heidän näkökulmastaan. Heillä saattaa olla muutama osake, joista on maksettu edellisen verovuoden aikana osinkoa. Osinko on pääomatuloa, ei ansiotuloa. Selvä juttu tähän asti.
Päivätyöstä saatu palkka on selkeästi ansiotuloa, jos kaikki palkat näkyvät esitäytetyllä veroilmoituksella oikein, ei niiden ilmoittamiseen tarvitse sen kummemmin puuttua. Mutta entäpä kun Matti onkin antanut kerran viikossa yksityisopetusta kitaratuntien muodossa – mihin nämä tulot merkitään? Nämä tulot merkitään ansiotuloksi, sillä myös yksityisopetuksesta saatu tulo on ansiotuloa. Ja samoin Maijan ulkomaiselta yritykseltä saama kääntäjänpalkkio menee sekin ansiotulon alle.
Aina kannattaa siis tarkastaa verottajalta, mitkä tulot ansiotuloiksi lasketaan, niin säästyy monenlaisilta hankaluuksilta. Yleensä tiedon näistä asioista löytää varsin näppärästi joko netistä tai viimeistään henkilökohtaisesti kysymällä.
Miten ansiotulot ilmoitetaan?
Kuten jokainen verovelvollinen varmasti tietää, toimitetaan jokaiselta vuodelta henkilökohtainen esitäytetty veroilmoitus kotiin aina vuoden alussa. Tämän ilmoituksen mukana tulee tarkat ohjeet siitä, milloin esitäytetty veroilmoitus mahdollisine muutoksineen tulee palauttaa.
Esitäytetyssä veroilmoituksessa on tilaa muutoksille, joten siitä puuttuvat ansiotulot merkitään joko siihen tai samanlaisen, verkosta löytyvään lomakkeeseen. Ansiotulojen ilmoittaminen verkossa onnistuu sekin varsin näppärästi, kun palveluun kirjautuu pankkitunnuksin ja seuraa ohjeita.
Milloin ansiotulot ilmoitetaan?
Kuten kaikki verovelvolliset tietävät, on verotus aina vuosikohtaista. Verotukseen lasketaan siis koko vuoden aikana ansaitut tulot ja näin siis esimerkiksi alkuvuodesta 2016 saatu veroilmoitus koskee vuoden 2015 tulojen verotusta. Tiedon palkka-ansioista verottaja saa suoraan verovelvolliselta työnantajalta, mutta muu ansiotulo tulee ilmoittaa viimeistään seuraavan vuoden alussa saatavalla veroilmoituksella. Veroilmoitusten palautuspäivä on porrastettu, joten palautuspäiviä osuu niin huhtikuulle kuin toukokuullekin, mutta jokainen, joka veroilmoituksen saa, saa sen yleensä reippaasti ennen tuota palautuspäivää.
Suomessa ansiotulon ilmoittaminen on varsin yksinkertaista, sillä yleensä jokainen saa esitäytetyn veroilmoituksen, jossa palkkatulo on jo valmiiksi ilmoitettuna. Kun säästää tiedot saamistaan ansioista ja muistaa muutaman tärkeän päivämäärän, pääsee jo varsin pitkälle ansiotulon ilmoittamisessa.