Seuraavassa on joitakin useimmin kysyttyjä kysymyksiä pikavippi:
1: Mikä on pikavippi?
Pikavippi on yleensä varsin pieni laina, jonka maksuaika on lyhyt. Pikavippiä haetaan useimmiten netin kautta lainahakemuksella, jonka perusteella hakija sitten saa lainapäätöksen. Hyväksytyn lainapäätöksen jälkeen pikavipin hakija saa yleensä rahat tililleen melko nopeasti. Lainasumma on useimmiten muutaman kymmenen euron ja jokusen sadan euron välillä. Laina maksetaan takaisin noin 7-30 päivän kuluttua sen ottamisesta ja sille tulee korkoa, joka lasketaan useimmiten päiväkohtaisesti.
Lyhyesti sanottuna pikavippi on siis pienehkö, nopea laina, joka niin myönnetään, kuin maksetaan takaisinkin, varsin nopealla syklillä.
2: Kuka voi hakea pikavippiä?
Pikavippiä voi hakea periaatteessa kuka tahansa täysi-ikäinen henkilö, joillakin palveluntarjoajilla tosin on ikärajaksi asetettu 20 vuotta. Ennen lainan hakemista on kuitenkin otettava huomioon pari seikkaa. Pikavippi on laina siinä missä mikä tahansa muukin, joten sitä myöntävä taho haluaa ennen sen myöntämistä varmistua hakijan takaisinmaksukyvystä eli jos luottotiedoissa on merkintä, ei pikavippiä yleensä saa. Myös vakituista työsuhdetta saatetaan joissakin palveluissa vaatia, toisiin tosin kelpaa myös muunlainen työsuhde, kunhan palkkatuloa on.
Lyhyesti sanottuna pikavippiä voi siis hakea täysi-ikäinen henkilö, jonka luottotiedot ovat kunnossa ja joka saa tililleen palkkatuloa.
3: Tarvitseeko pikavipin hakemiseen vakuuksia tai takaajaa?
Pikavippi on laina, johon ei tarvita vakuuksia tai takaajia. Miksi näin sitten on? Ensinäkin, pikavipin hakija täyttää lainaa hakiessaan lainahakemuksen, jolle häntä pyydetään täyttämään monenlaisia tietoja, joiden avulla luotonmyöntäjä tietenkin arvioi hakijan takaisinmaksukykyä ja taloudellista tilaa. Hakijan luottotiedot tarkistetaan myös tämän prosessin aikana, ja luottoa myöntävä taho saa tietoonsa mahdolliset aiemmat luottojen tai velkojen laiminlyönnit.
Jos asiakas näyttää olevan maksukykyinen, myönnetään luotto ja näin takaajia tai vakuuksia ei tarvita, vaan luoton myöntäjä luottaa asiakkaan maksavan velkansa maksukykynsä puitteissa.
4: Miten pikavippiä haetaan?
Kun tulee akuutti rahan tarve ja pikavippiä tarvitsisi hakea, on ensimmäiseksi tietystä suuntana internet ja jokin hakukone. Netistä löytyy monenlaisia palveluntarjoajia, mutta myös monenlaisia vertailuja, joiden kautta kannattaa valita se itselle kaikkein sopivin.
Kun palvelu on valittu, on aika miettiä konkreettinen rahantarve tarkkaan. Liian suurta vippiä ei kannata ottaa, jotta takaisin maksaminen olisi helpompaa ja nopeampaa. Kun summa on valmiina mielessä, kannattaa napata vielä viimeisimmät tulotiedot vaikkapa verkkopankin kautta ja sitten vain luottohakemuksen täyttöön.
Kun luottohakemus on huolella täytetty ja lähetetty, on aika odottaa luottopäätöstä. Usein sen saa varsin nopeasti ja myönteisen luottopäätöksen jälkeen rahatkin löytävät tiensä tilille varsin vikkelään.
5: Kuinka nopeasti rahan saa tilille?
Se, kuinka nopeasti pikavippi ilmestyy hakijan tilille, riippuu muutamasta seikasta. Ensinäkin, jos hakemuksen on täyttänyt yöaikaan ja myönteisen luottopäätöksenkin on jo heti sen perään sattunut saamaan, ei rahoja silti saa tililleen kuin vasta aamun sarastaessa. Tämä on lakisääteinen rajoitus, sillä pikavippejä ei saa lain mukaan maksaa asiakkaan tilille yöaikaan eli käytännössä kello 23 ja 7 välillä.
Ajankohdan lisäksi rahan tilille siirtymisen nopeuteen vaikuttaa se, missä pankissa hakijan tili on. Jotkut palveluista maksavat rahat tilille kuin tilille esimerkiksi vartissa, mutta joissakin palveluissa voi olla pankkikohtaista viivettä. Tämä kannattaakin aina tarkistaa, vaikka jo ennen vipin hakemista.
6: Kuinka pitkä pikavipin laina-aika on?
Pikavippejä tai pikalainoja kutsutaan näillä nimillä juuri siksi, että niiden laina-aika on varsin lyhyt. Joissakin maissa näitä kutsutaan myös ”payday loan” -nimellä, joka siis tarkoittaa muutama päivä ennen palkkapäivää otettavaa lainaa, joka sitten maksetaan palkan tilille tupsahdettua pois. Laina-aika jää siis jopa alle viikkoon.
Pikavippien yleisimmät laina-ajat ovat 7-30 päivää. Siksi niiden korkokin määräytyy yleensä päiväkohtaisesti ja nouseekin siten korkeammaksi kuin kuukausittain lyhennettävien pankkilainojen. Laina-aikaan pääsee yleensä hakija itsekin vaikuttamaan, joten on hyvä muistaa, että mitä lyhyempi laina-aika, sitä pienemmiksi kulut jäävät.
7: Miksi pikavippihakemukseni hylättiin?
Hait pikavippiä, täytit hakemuksen huolella ja lähetit vielä tarvittavat liitteetkin, mutta hakemuksesi hylättiin. Tämä on tietysti ikävä tilanne, mutta syytkin ovat tälle usein painavia, mutta myös monitahoisia. Luotonmyöntäjät tekevät luottoarvion moniin seikkoihin perustuen, joten täysin kattavaa vastausta tähän kysymykseen onkin vaikea antaa, mutta muutama seikka saattaa antaa jonkinlaisia vinkkejä.
Pikavippihakemus voidaan hylätä, jos hakijalla on maksuhäiriömerkintä. Tämän lisäksi on olemassa jonkinlaisia tulorajoja, joiden mukaan pikavippiyritykset luokittavat asiakkaan maksukykyä, usein vaatimuksena on ainakin jonkinlainen palkkatulo. Huomioitavaa on, ettei pääomatulo käy palkkatulosta.
8: Voinko saada kuluttoman ja korottoman pikavipin?
Kuluton ja koroton laina kuulostaa varmasti jokaisesta varsin utopistiselta ajatukselta. Eihän kukaan voi täysin kulutta lainata rahaa – eikä näin itse asiassa juuri koskaan olekaan. Tosin, jos sattuu löytämään ensilainaajan tarjouksia, voi pikavipin saada varsin edullisesti, vaikkei täysin kuluitta ja koroitta sellaista löytäisikään. Vaan ovatpa jotkut pikavippifirmat tarjonneet ensilainaajalle myös sadan tai parinsadan euron lainoja ihan ilman kuluja, tiettyjen ehtojen täyttyessä. Kannattaa siis toki tutustua pikavippien tarjontaan rauhassa ja etsiä parhaat päältä, ainakin jos sattuu olemaan ensimmäistä kertaa asialla.
9: Voinko hakea pikavippiä, jos minulla on merkintä luottotiedoissa?
Luottotietomerkintä on useimmiten esteenä niin pikavippien kuin muidenkin lainojen hakemiselle. Vastaus tähän kysymykseen onkin siis, että tietysti hakea voi, mutta lainaa tuskin luottohäiriömerkintäiselle myönnetään.
Tämä pätee niin pikavippien kuin muidenkin lainojen kohdalla. Lohduttavaa on kuitenkin tietää, ettei tuo merkintä pysy luottotiedoissa ikuisesti, vaan jos maksut ja rästit hoitaa kunnialla, voi merkintä poistua tiedoista nopeimmillaan jo parissa vuodessa. Tietysti merkinnän kesto riippuu niin merkinnän aiheuttaneiden summien määrästä kuin kokonaissummastakin. Mitä suurempi rästi, sitä pidempään merkintä yleensä pysyy. Kun merkintä on tiedoista poistunut, ei se enää vaikuta pikavipin hakemiseen, eli tällöin vippiä voi hakea huoletta ja sen saamiseenkin vaikuttavat vain muut seikat.
10: Minkäkokoisia pikavippejä on mahdollista saada?
Pikavippejä voi hakea yleensä muutamasta kympistä aina joihinkin satasiin, jopa tuhansiin asti. Mahdolliset lainasummat riippuvat useimmiten lainan tarjoajasta, eli joillakin pienin mahdollinen summa saattaa olla vaikkapa 50 euroa, kun toisella palveluntarjoajalla se on vieläkin pienempi tai vaihtoehtoisesti suurempi.
Kannattaa kuitenkin aina muistaa, että vaikka pikavippiä voisikin sivuston mukaan hakea esimerkiksi maksimissaan 1000 euroa, ei se automaattisesti tarkoita, että jokainen hakija tuon 1000 euron luoton saisi. Yleisimmin pikavippiä haetaan 200 euron verran, siksi kyseiselle summalle löytyy usein myös parhaita tarjouksia.