Kuka luottotietoja kerää ja mitä niistä selviää?
Luottotiedot – ne ovat kaikilla. Mutta tästä huolimatta paljon käytetään ilmaisua ”menettää luottotiedot”, jolla tietysti viitataan siihen, että luottotietoihin tulee merkintä. Puhtaanpa me kuitenkin asioista niiden oikeilla nimillä ja luottotietomerkinnästä tai -häiriöstä näillä nimityksillä. Luottotietoja nimittäin ei voi elävä henkilö menettää, koska niitä kerätään kaikilta ja melkeinpä jatkuvasti.
Mitä luottotiedot ovat?
Kun puhutaan luottotiedoista, tarkoitetaan monenlaista dataa asiakkaan maksukäyttäytymisestä ja maksukyvystä, luotoista ja lainoista sekä niiden takaisinmaksamisesta. Nämä kaikki tiedot ovat sellaisia, joiden avulla henkilön maksukykyä voidaan arvioida ja josta kaikesta – tai ainakin osasta – yhdessä voidaan päätellä, kuinka todennäköistä on, että henkilö hoitaa esimerkiksi haetun lainan takaisinmaksun moitteettomasti.
Kuka kerää luottotietoja?
Suomessa luottotietoja kerää Bisnode Finland sekä tunnetumpi Suomen Asiakastieto. Näiden tahojen lisäksi kuka tahansa luotonmyöntäjä, vaikkapa pankki, voi kerätä jonkinlaista rekisteriä asiakkaansa luottotiedoista.
Kuka luottotiedot voi tarkastaa?
Omien luottotietojen tarkastaminen onnistuu Suomen Asiakastiedon kautta, esimerkiksi netissä, maksutta kerran vuodessa. Jos haluaa tehdä useamman tarkastuksen, koituu toisesta ja sitä edeltävistä tarkastuksista jonkinlainen kulu. Luottotietoja voivat tarkastaa myös vuokranantajat tai luottoa myöntävät tahot.
Luottotietoja siis tarkastavat lähinnä sellaiset henkilöt tai yritykset, joiden toiminnalle asiakkaan maksuhäiriö olisi riski. Tällä tarkoitetaan tietenkin sitä, että jos asiakas ei maksaisi laskuaan, luottoaan tai minkälainen palvelu nyt kyseessä sattuukin olemaan, niin palvelun tarjoavalle taholle koituisi luottotappiota.
Mistä luottotietoja kerätään?
Nyt siis tiedämme kuka luottotietoja kerää ja mitä nämä tiedot pääpiirteissään ovat. Mutta se, mistä näitä kyseisiä tietoja saadaan, saattaa askarruttaa monia. Selvitetäänpä tämäkin asia!
Luottotiedot ja niiden oikeellisuus, samoin kuin niihin tehtävät merkinnät, ovat tietenkin tärkeitä niin yksityishenkilöille, niille tahoille, jotka tietoja tarkastavat sekä tietysti tietoja keräävällekin taholle. Siispä esimerkiksi Suomen Asiakastieto ei merkitse luottotietoihin merkintää, jos naapurille lainaamasi kymppi on jäänyt jo kolmatta viikkoa maksamatta ja soitat asiasta Suomen Asiakastietoon.
Tässä yrityksessä tehdään merkintöjä vain virallisten päätösten tai ilmoitusten perusteella. Esimerkiksi käräjäoikeudesta, ulosottovirastosta tai kaupparekisteristä saadut tiedot ovat tällaisia virallisia lähteitä. Myös rahoitusyhtiöiden tai väestötietojärjestelmän antama informaatio on tarpeeksi virallista, jotta sen perusteella voidaan merkitä luottohäiriömerkintä.
Merkintä luottotiedoissa – mitä tämä tarkoittaa?
Jos on sattunut käymään niin, että luottotietoihin on tullut merkintä, voi olla, että esimerkiksi vapaaehtoisen vakuutuksen ottaminen hankaloituu eikä esimerkiksi lainaa kovinkaan helposti saa. Luottotietomerkinnöissä on kuitenkin eroja ja niihin liittyykin erilaisia koodeja, jotka kertovat maksuhäiriön luonteesta.
n olemassa esimerkiksi velan takaamisesta aiheutunut luottohäiriömerkintä, mutta sitten on myös monia muita syitä, mistä syystä merkintä on voinut tulla. Pienimmillään maksuhäiriömerkintä voi kuitenkin poistua jo kahdessa vuodessa.
Luottotietoja siis kerätään kaikista henkilöistä ja jokainen voi nämä tiedot myös kerran vuodessa maksutta tarkistaa. Kun hoitaa kaikki velkojen ja laskujen maksut ajallaan, ei yleensä luottohäiriö merkinnästä ole pelkoa. Jos sellainen kuitenkin sattuu osumaan omiin tietoihin, kannattaa velka hoitaa pois mahdollisimman nopeasti, jolloin maksuhäiriömerkinnänkin saa pois tiedoistaan nopeammin.